Byt kamrem i tid för att undvika motorhaveri

De flesta bilar har en kamrem i motorn som driver kamaxeln när motorn är igång. När detta sker så rör sig kolvarna och driver därmed bilen framåt då motorn skapar energin som behövs för att få bilen att drivas framåt.

Det är tyvärr så att kamremmen slits ut efter ett antal år, eller efter ett visst antal körda mil. Då måste kamremmen bytas ut för att undvika att hela motorn rasar. Om kamremmen går av när motorn är igång så kommer ventilerna stå i öppet läge för att sedan slås av när kolvarna slår i dem.

Om det värsta skulle hända och kamremmen går av så är det unikt från fall till fall vad som faktiskt händer med bilen, men man kan nästan räkna med en renovering av topplocket av motorn samt byte av ventiler och eventuellt även kolvar vilket är väldigt dyrt och onödigt. Tipset är att man ser till att byta kamremmen efter de instruktionerna som medföljer i bilens handbok så att man undviker onödiga kostnader. Ett kamremsbyte kostar från 6 000 kr.

Behöver du köpa en kamrem eller andra reservdelar kan du beställa dem online. När det gäller byte av kamrem vid de intervallerna som anges i handboken så är det bra om man byter lite innan för att vara på den säkra sidan. De flesta bilverkstäder kan sköta bytet åt dig även om du tar med dig reservdelarna själv. Man kan även spara pengar på att köpa reservdelarna på egen hand eftersom verkstäder kan ta höga avgifter enbart på reservdelar.

Det viktigaste är att arbetet blir gjort och även om man kan byta en kamrem själv så krävs det relativt mycket kompetens och specialverktyg vilket resulterar i att det ändå är bättre att låta en auktoriserad bilverkstad sköta själva arbetet. När man byter själva kamremmen så behöver man ofta även byta spännrullen, styrrullen och kuggremmen, så det kan låta lite missvisande att enbart tala om en rem.

Det kan vara viktigt att spara kvitton på reservdelar och kanske till och med dokumentera ditt kamremsbyte om du utför det själv. Skulle du sälja bilen så kan detta påverka priset på din bil om du kan bevis att kamrem är bytt inte allt för länge sedan. Lämnar du bilen på verkstad så ha kvar kvitton på utfört arbete så du kan visa på vad som gjort på bilen.