Förbered dig i tid inför vintern

Även om det kan tyckas tidigt att förbereda sig för vintern så finns det mycket man kan tjäna på att börja planera redan nu. 

bil i vintern

Vinterdäck

Den absolut viktigaste vinterförberedelsen på en bil under vintern är utan tvekan vinterdäcken. Vilken typ som är bäst beror på många olika faktorer så som vilken bil du har samt var i landet du kör. Bor och kör man bil centralt i någon storstad så som Stockholm så bör man köpa dubbfria däck för att kunna köra på alla gator utan att bryta mot lagen.  Däck med dubbar sliter nämligen mer på vägunderlaget och sliter med det upp mycket partiklar i luften, något som visat sig vara skadligt för hälsan.

Extrabelysning

En tragiska sanning är att nätterna på vintern blir längre och mörkare desto närmare polcirkeln man lever. Detta gör att det i södra Sverige inte är ett speciellt stort behov av att montera extrabelysning på bilen. Bor man däremot längre norr ut så kan fördelarna vara mycket stora. Bra belysning kan göra att man ser längre och med det även får en längre reaktionstid om till exempel vilt skulle ha letat sig ut på vägen.

Idag finns det många olika typer av belysning, alla med olika fördelar. Vanligaste extraljusen idag använder dock LED eller xenon lampor som ljuskälla.

Tillbehör

När man rör sig på vintern så finns det även en hel del tillbehör man bör ha med sig i bilen för att lösa eventuella problem. Det kan handla om att bilen blir insnöad, låset har frusit, frost på vindrutan eller att bilen gått sönder långt ifrån civilisationen. Nedan finner du en kort lista med några av de viktigaste sakerna att alltid ha tillgängliga i bilen.

  • Snöskyffel
  • Låsolja
  • Filtar
  • Ficklampa
  • Isskrapa