Hur motocross blev en sport

Det som idag är en älskad sport med miljoner tittare världen över var en gång något väldigt litet och såg ganska annorlunda ut. Det som nu kallas motocross började i Storbritannien med namnet “Scramble” Den första kända tävlingen hölls 1924 i Camberley, Surrey. Sporten växte allt mer under 30-talet, man startade upp lag och fler tävlingar hölls. Man brukar säga att det var nu motocrossen föddes.

Från motorcyklar avsedda för landsväg till riktiga crossar

De fordon man använde på den tiden skiljer sig en hel del från de som används idag eftersom man bara körde landsvägsmaskiner modifierade för att funka bättre på en crossbana. Allt eftersom sporten växte så kom förbättringar, det skulle dröja fram till 50-talet innan man hade stötdämpning bak. Det var i början av 60-talet som man utökade tävlingarna med en klass för mindre maskiner som hade motorer på 250cc. Senare dök det även upp en lättare klass för crossar med motorer på 125cc. I takt med detta så dök det upp nya tillverkare i sporten. En av dessa var svenska Husqvarna. Dom gamla fyrtaktarna som då var mycket tyngre blev mer eller mindre helt ersatta av dom nya lätta maskinerna som nu var riktiga crossar, det gjorde att förare från bland annat Sverige började att ta stor plats i sporten.

Maskinernas utveckling

Någonstans i början på 80-talet så skedde det en stor utveckling av dessa maskiner. Nya mittmonterade stötdämpare ersatte dubbla stötdämpare som de äldre maskinerna använde sig av. Nu fick sig även kylsystemen en uppgradering, men gick från luftkylt till att ha vätskebaserad kylning. Här börjar maskinerna mer och mer likna dom vi kan se idag. I och med att maskinerna har blivit lättare och smidigare så har det fötts fram andra grenar. Freestyle är ett exempel på något som kom mycket senare, här bedöms man efter hur bra man kan utföra olika stunts i luften. Den första som lyckades med dubbla bakåtvolter i ett hopp var Travis Pastrana i X-Games 2006.