Preppa bilen inför fjällresan

Majoriteten av oss bor långt från närmsta fjäll. Och kollektivtrafiken kanske inte är den bästa så bilen är det enkla valet. Vi vet vad du behöver göra innan du och familjen åker iväg på fjällresan.

Fjällen är lika härlig och inbjudande på sommaren som vintern. Det finns alltid några evenemang eller tävlingar som ni kan delta i eller heja på. Ni kan åka till fjällen för att vandra och uppleva den karga och vackra naturen, det finns fullt med tips på vad du kan göra och vart du borde åka för att uppleva det bästa. När du väl har planerat vad ni ska göra är det dags att lägga fokuset på bilen.

Service

Är det dags att åka på service? Kommer det att vara dags för service när ni kommer tillbaka? Lika bra att göra en mindre service på bilen innan du åker. Du kan göra det själv om du hellre sparar pengar till fjällen. Byt alla oljor och filter i motorn, se till att du fångar upp oljan och gör dig av med den på en återvinningsstationen. Byt tändstiften och köp gärna tändstift till rätt bilmärke. Du behöver bara ditt registreringsnummer för att få rätt reservdelar när du beställer online.

Kontroll

Gör en kontroll av bilens system. Fungerar bromsarna som de ska? När var det senast du bytte lamporna? Är reservhjulet helt och pumpat? Finns varningstriangel och fälgkors i bilen? Checka av listen för varje punkt. En okulär kontroll kan ibland vara tillräcklig om bilen är relativt ny och i gott skick. Var extra noga med att kolla däcken och undersök mönsterdjup. Ett par sommardäck ska ha minst 1,6 mm mönsterdjup medan vinterdäck kräver djupare, minst 3 mm. Mät djupet på flera platser på alla däck, om ett är i värre skick än de andra kan du spara pengar genom att bara byta ut det, men det rekommenderas att du byter alla ihop om att de slits lika mycket.

Packning till bilen

Det är inte bara du och barnen som ska packa. Du borde packa lite saker till bilen också. Vägen till fjällen kan vara snårig och tom, du vill inte bli strandad mitt i ingenstans och tvingas vänta i flera timmar på hjälp. Ta med startkablar, fyllda vattenflaskor, mat och snacks, filtar om det blir kallt, första hjälpen-kit och en power bank så ni kan ladda telefonerna och ringa efter bärgare. Barnen kanske vill ha lite underhållning i bilen, du kan skiva ut bilbingolappar som de kan spela mot varandra eller hänga upp en surfplatta bakom förarsätet så de kan se på film under resan. Ska ni upp i fjällen kan mottagningen vara dålig, ladda ner material som ni kan streama offline.